Cheagul lichid de vitel este un preparat standardizat de enzime, extras din stomacul de vitel (abomazul), selectat la origine. Are un aspect (culoare) maro deschis. Titlul este de 1:10.000 SH (-/+ 5%). Cheagul cu acest titlu permite coagularea a 100 litri de lapte cu circa 10 – 40 ml de cheag lichid. Doza poate varia in functie de temperatura si aciditatea laptelui, tehnologia utilizata precum si de tipul de branza si gustul pe care dorim sa-l obtinem .
Administrare: 30 pana la 40 ml cheag (nediluat) pentru 100 litri de lapte sanatos pentru o branza gustoasa. In cazul in care se urmareste doar coagularea laptelui si nu in mod special, imbunatatirea calitatilor organoleptice ale branzeturilor, cantiatea se poate dimuna considerabil. Este sufienta o cantitate de 10 pana la 15 ml de cheag (nediluat – asa cum este in flacon) pentru a coagula 100 litri de lapte sanatos. Diluitia se va face ulterior masurarii in cantitatea necesara de lapte pentru a putea astfel dispesat mai bine in lapte.
Avantajul cheagului lichid il reprezinta faptul ca acesta nu necesita o pregatirea prealabila, se distribuie uniform in laptele ce urmeaza a fi coagulat, deci implicit o manipulare mai usoara.
Din punct de vedere al eficacitatii si contributiei la formarea ulterioara a gustului branzeturilor, cheagul de vitel 1/10.000 se situeaza intre primele locuri in categoria coagulantilor naturali, intrucat raportul chimozina/pepsina este de 80/20.